INFORMATIE

Dit festival is bedoeld voor leden en niet leden.

Leest u de wedstrijdvoorwaarden goed door alvorens uw film of foto te uploaden.

Bezoekt u ook de festival dagen in Schijndel: er is ruime parkeer gelegenheid en de toegang is gratis.

Voor vragen kunt u zich altijd wenden tot de wedstrijd secretaris.

Wij zien uit naar uw beelden!

De natuurfilm jury

Peter Keijsers

Peter Keijsers werd geboren op 29 december 1949 in het dorp America aan de rand van de Peel, gelegen op de grens van de Nederlandse Provincies Brabant en Limburg. Met zijn in1972 aangeschafte super-8 camera was Peter in zijn vrije tijd veelal te vinden in de Peel waar hij flora en fauna op film vastlegde. Er ontstond een samenwerking met een collega filmer en in1979 presenteerden zij in Helden-Panningen hun eerste natuurfilm ‘Tussen Maas en Peel’ en twee jaar later de film ‘Bewoners van de Peel’.

Peter heeft inmiddels meer dan zestig documentaires maar ook speelfilms gerealiseerd. Zijn films, variërend in lengte van 10 tot 90 minuten, zijn op nationale en internationale filmfestivals in de prijzen gevallen met als enkele hoogtepunten, Laureaat van het Benelux filmfestival in Oostende in 1992, Laureaat van het Naturfilmfestival Naturale in 1992 en de Goldene Auerhahn in 1993 in Bad-Durkheim Duitsland, een zilveren waardering op het Festival Mondial du Cinema in Huy België en bronzen waarderingen voor twee van zijn speelfilms op het UNICA Wereld Filmfestival in 2004 in Veitshochheim Duitsland en in 2010 in Einsiedeln Zwitserland. Daarnaast werden enkele films of delen ervan uitgezonden door diverse Europese televisiestations. In zijn montagekamer staan meer dan honderd tinnen, bronzen, zilveren en gouden medailles, bekers, beeldjes en kunstwerken die hij in ontvangst heeft mogen nemen als prijs of waardering voor zijn films.

Mark Kapteijns

Ik ben werkzaam bij  het Brabants Landschap als boswachter en maak ook films voor de stichting. Met de films wil ik laten zien wat het belang is van natuur dichtbij huis.

Natuurfilms maak ik al vanaf mijn 13de. Ik ben begonnen met smalfilm 8mm en een tijd actief geweest bij filmclub Kempenfilm. Tussen 2007 en 2011 heb ik vijf keer meegedaan aan de NOVA filmfestivals.

De meest succesvolle film was Brabants zand. De film won een gouden medaille op het NOVA Filmfestival en de prijs voor beste cameravoering. De film werd in 2010 ook vertoond op het internationale UNICA-festival in Zwitserland en won daar een bronzen medaille.

Voor mij moeten de beelden al voor groot gedeelte het verhaal vertellen. De beelden moeten een goede compositie hebben. De film moet voldoende close up’ s bevatten en live geluid, waardoor je als het ware in de film gezogen wordt en zo meer betrokken raakt bij de film.

Binnen het verhaal is het  mooi als de scènes ook kleine verhaaltjes vormen die dan samen het gehele verhaal vertellen.

Tony Jacobs  

Internationaal Jurylid
Kortfilmmaker

Jureren doe ik sinds 1976, in die en de daaropvolgende periode kwamen veel reisfilms maar vooral films over de natuur in al zijn aspecten uit in België. Later kwam de speelfilm meer op de voorgrond en was de balans met de natuurfilms iets minder.

Ik bewonder de uren geduld die natuurfilmers kunnen opbrengen om juist dat ene shot in te blikken.

Mijn interesse gaat uit naar de fotografie, compositie en het verhaal achter de natuurfilm in al zijn aspecten, minder naar een opsomming ervan.